Teelaarde

Een van de kwalitatieve natuurgrondstoffen die Bert Containers in zijn beide containerparken te koop aanbiedt is zwarte teelaarde. De luchtige grond staat ook gekend als zwarte grond of teelgrond en is een grondverbeteraar. Hieronder hebben we het over de samenstelling van zwarte teelaarde, het gebruik ervan en het verschil tussen teelaarde en potgrond.

ontvang hier een vrijblijvende offerte voor zwarte teelaarde

Wat is zwarte teelaarde?

Zwarte teelaarde is een natuurgrondstof die opgebouwd is uit zand, leem en grond. Teelaarde is een zure grond die weinig tot geen voedingsstoffen bevat. Zwarte teelaarde wordt ook wel teelgrond, zwarte grond of tuinaarde genoemd. Deze grondstof wordt gewonnen bij ontgravingen en is goed waterdoorlatend. De kleur van teelaarde gaat van bruin tot zwart.

Lees ook wat uitgezeefde grond is

Waarvoor wordt teelaarde gebruikt?

Teelaarde kan u vooral gebruiken om uw tuin op te hogen of om bestaande grond luchtiger te maken. Teelaarde mag niet verward worden met compost, dat vooral dient als meststof. Soms wordt compost toegevoegd aan teelaarde om de grond vruchtbaarder te maken. Planten zullen dus niet groeien in zuivere zwarte teelaarde, met uitzondering van rododendron en hortensia’s die wel in zure grond kunnen groeien.

Ook aanvulzand wordt vaak gebruikt om de tuin op te hogen, maar is qua samenstelling en gebruik verschillend van teelaarde. Met aanvulzand kan u putten opvullen, een vijver dichten of bijvoorbeeld een ondergrond voor uw tuinhuis voorzien. Aanvulzand wordt voor deze toepassingen gebruikt omdat het een groot dragend vermogen heeft en zo verzakkingen kan voorkomen. Teelaarde is eerder geschikt om de grond op te hogen bij de aanleg van gazon of voor het aanvullen van bloemenperken.

Neem contact op om uw teelaarde te kopen

Wat is het verschil tussen teelaarde en potgrond?

Als u tuinwerken gaat uitvoeren, vraagt u zich wellicht af of u teelaarde of potgrond moet gebruiken. Teelaarde en potgrond mogen er dan wel gelijkaardig uitzien, de grondstoffen zijn verschillend qua samenstelling en worden voor andere doeleinden gebruikt.

Zoals hierboven uitgelegd, bestaat zwarte teelaarde uit zand, leem en grond. Het is onbemeste tuinaarde die nauwelijks tot geen voedingsstoffen bevat en bovendien een lage pH-waarde heeft. Zwarte teelaarde leent zich dus goed om de tuin op te hogen.

Potgrond bestaat uit turf en biologische meststoffen of kunstmest. Deze samenstelling resulteert in een optimale pH-waarde en zorgt ervoor dat planten kunnen wortelen en groeien. Potgrond wordt vooral gebruikt om planten te telen in potten, bakken of borders.

Hoe teelaarde bestellen?

Om zwarte teelaarde te bestellen, kan u contact opnemen met Bert Containers in Oudenaarde en Ronse of u kan vrijblijvend langskomen op ons depot. Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij ons teelaarde kopen. Hebt u een vraag over het gebruik van teelaarde voor uw specifieke toepassing of wilt u de prijs weten? Vul het contactformulier in of bel met een van onze medewerkers op 055/30 59 59. We staan u graag te woord.

bestel hier uw teelaarde