Aarde afvoeren – niet zo simpel als het lijkt

Overtollige aarde, of grond, lijkt een klein probleem. Vaak zorgt het bij bouwen toch voor een extra last. Mag u deze zomaar dumpen op een veld? Moet er aan speciale voorwaarden voldaan worden?  Hieronder bespreken we kort wat er allemaal moet gecheckt worden.

  • Regelgeving
  • Waar mag ik mijn aarde dan naartoe brengen?

Contacteer Bert Containers om afscheid te nemen van uw aarde.

Omgaan met uitgegraven bodem:
de regels van het grondverzet

Je zou denken dat overtollige aarde een van de makkelijkste dingen is om te recycleren of af te voeren. Niks is minder waar. Rond aarde wegbrengen is er een zeer strikte regelgeving. De hele cyclus van ontgraving, transport tot eindbestemming staat beschreven. Bij alle stappen van het grondverzet moet dus aan bepaalde voorwaarden voldaan worden. Op deze manier kan de achtergrond van de uitgegraven bodem steeds achterhaald worden.

De regels gelden voor iedereen. In praktijk zal u als gewone mens niet vaak met deze wetgeving geconfronteerd worden, omdat de hoeveelheid aarde meestal vrij klein is. Bij deze kleine volumes moet u enkel in specifieke gevallen een onderzoek laten uitvoeren. Wanneer het bijvoorbeeld over verdachte grond gaat.

Bij grotere werken zal de hoeveelheid grond ook groter worden. Vanaf 250   ben je verplicht een onderzoek naar de kwaliteit van je grond uit te voeren. Enkel een erkende bodemsaneringsdeskundige mag deze onderzoeken uitvoeren!

De controle hierop wordt uitgevoerd door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaams Gewest.

 

Waar mag ik mijn aarde dan naartoe brengen?

Probeer eerst de grond een plaats te geven in de eigen tuin. Spreid de grond uit tussen planten of maak er een speelberg van voor kinderen. Of gebruik het om een kruidentuin te maken. Er zijn heel wat alternatieven op eigen terrein.

Ook kan u er via weggeef-websites en sociale media (facebook…) iemand een plezier mee doen die net op zoek is naar wat overschotten grond.

 

Lukt dat niet of is de hoeveelheid te groot?

Contacteer dan Bert Containers, wij komen met veel plezier een container plaatsen voor al uw overtollige grond. Daarnaast dragen we ook zorg van de verdere afvalverwerking.

 

Let op! Aarde is geen potgrond

Gewone aarde mag niet onder potgrond gemengd worden, want een containerpark heeft geen vergunning om ‘grond’ te verwerken. Het zal dus alle gewone aarde weigeren als groenafval. Je kan alleen grote hoeveelheden grond of aarde verwerken in je eigen tuin of dit door Bert Containers laten verwijderen.

 

Hergebruiken is beter

Heeft u een tuin? Dan kan u uw oude, verarmde potgrond nieuw leven inblazen! Als eerste kan u het gebruiken om putten te dempen. Heeft u lager gelegen plaatsen in uw tuin? Verhoog deze dan met uw potgrond. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om uw potgrond te mengen met compost en dat een winter lang buiten te laten doorvriezen. Zo breken de cellen goed af en krijgt u in het voorjaar nieuwe, fijne potgrond.

 

Schakelt u toch graag Bert Containers in om uw aarde af te voeren? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We maken graag een vrijblijvende offerte op.

Gratis offerte